MP går till val på att återinföra en generösare flyktingpolitik

2:11 min

Miljöpartiet vill att personer som har flytt till Sverige ska få ta hit sina familjer och man vill också att skyddsbehövande ska få permanenta uppehållstillstånd.

Miljöpartiets ledning pekar ut sex områden som ska prioriteras i valrörelsen. Det handlar bland annat om att rädda haven, att satsa på barn och ungas psykiska hälsa och att människor ska få mer makt över sin tid.

Det här visar förslaget till valmanifest, som Ekot har läst. Det ska antas på Miljöpartiets kongress i maj, och just nu får medlemmarna tycka till om innehållet.

Att värna asylrätten är också en fråga som partistyrelsen vill gå till val på. Fram till 2019 gäller ju en tillfällig, strängare migrationslagstiftning i Sverige, något som Miljöpartiet som regeringsparti står bakom. Men åtstramningarna har fått hård kritik av många miljöpartister.

– Vi är tydliga med att erkänna att det här inte är en politik som vi hade fört om vi varit själva. Men vi är i ett läge där regeringssamverkan också innebär väldigt tuffa och svåra kompromisser, sade språkröret Gustav Fridolin i Ekot hösten 2015, när förändringarna hade presenterats.

Partierna har olika uppfattningar vad som ska hända när lagen upphör 2019, och nu står det klart att Miljöpartiets ledning vill gå till val på att personer som flytt till Sverige ska få återförenas med sina familjer här, och att de som är svårt sjuka eller särskilt utsatta ska få stanna i Sverige, till exempel hbtq-flyktingar eller kvinnor som flyr hedersvåld. Det skiljer sig från Socialdemokraternas linje i dag.

Miljöpartiets principiella hållning är också att de som behöver skydd i Sverige ska få permanenta uppehållstillstånd. Nu är huvudregeln tillfälliga uppehållstillstånd.

Partiet skriver i förslaget till valmanifest däremot ingenting om de omtvistade gränskontrollerna vid Öresundsbron skall behållas eller avskaffas.

Andra frågor som Miljöpartiets partistyrelse vill fokusera på i valet är att bygga banor för höghastighetståg, avveckla pensionärsskatten och införa skatt på antibiotika i köttproduktion.

Partiet vill också ta ytterligare steg för att avskaffa vapenexporten till diktaturer. Så sent som i februari beslutade riksdagen att införa ett demokratikriterium, men det är inte tillräckligt, enligt Miljöpartiet.