RECENSION - LITTERATUR

"Förlåten" - ny roman av succédebutanten Agnes Lidbeck

2:40 min

Agnes Lidbeck fick förra året ett riktigt genombrott med sin debutroman Finna sig. Nu kommer hennes andra roman med den dubbeltydiga titeln "Förlåten".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Förlåten
Författare: Agnes Lidbeck

Inför publiceringen av "Förlåten" har Agnes Lidbeck berättat att hon från början bara hade en huvudperson i romanen; en kvinna, som emellertid på förlagets inrådan blev uppdelad på två romangestalter, två systrar. Och det är onekligen väldigt spännande att tänka på det när man ska tolka vad som pågår mellan dem båda – inte minst i ljuset av Agnes Lidbecks debutroman Finna sig och den persona hon som författare presenterat efter debuten. Det handlar om kontrollbehov, status, om konstnärlig drift och om de livsbetingelser som jaget just har att finna sig i – eller inte.

Ellen är äldst. Hon är framgångsrik, smal och organiserad. Barnlös. Maria är oförverkligad, knubbig och slarvig. Mor till en son. Maria vet, men förnekar för sig själv att hon gjort en klassresa nedåt, medan Ellen håller sig strikt inom ramarna för det förväntade. De blir rätt övertydliga som motsatspoler.

Istället är det i förhållandet till sommarön som laddningen finns; i författarens sätt att röra sig i naturen och rummen – i de levda livens ständiga närvaro. Ja, det är sommarnöjet igen – det som verkar vara en aldrig sinande källa för de nordiska författarna. Det är huset som konstanten, komposten och kittet i familjen – en jäsande ansamling av minnen och prylar som håller människor samman fast de kanske inte vill.

Tänk Norén, Ingmar Bergman, Ulla Isaksson, Monika Fagerholm. Och nu Agnes Lidbeck, som nog vet vad hon gör när hon låter systrarna Ellen och Maria återvända tillsammans till sin ö, för att rensa ut efter faderns död. I huset finns dessutom skuggan kvar efter deras halvbror Jakob. Han som hängde sig i sjöboden. Och det är en skugga som är laddad med lika delar saknad och ömhet.

Agnes Lidbeck visar med "Förlåten" att framgången med "Finna sig" inte var en slump – även om det här är en roman i ett helt annat tonläge. Mildare. Romanen blir lite som de bleka fotografier de hittar i huset och som Ellen frågar sig om de är ett minne eller ett minne av ett minne.