Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

2:11 min

P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.

Bland annat har miltära transportplan varit på väg till krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström som arbetade med flygledning på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, berättar att han såg krigsmateriel lastas ombord på militära fraktplan som fanns på flygplatsen.

– Jag kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen.

Det såg du eller?

– Det såg man ju.

Luftfartsverkets helägda dotterbolag har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten – ett land som befinner sig i krig i Jemen. Luftfartsverkets personal ska bara arbeta civilt. Något som underströks av vd för Luftfartsverkets dotterbolag, Maria Wall Petrini, i en tidigare intervju med Kaliber.

Skulle det vara problematiskt om det är så att det har lyft militärflyg som har bidragit på något sätt till den här konflikten i Jemen?

– Ja, självklart är det ju inte bra om det är så. Men jag vidhåller att vi är där för att bedriva en civil luftfart och hjälpa till att driva en civil luftfart, inte en militär luftfart, sa Wall Petrini då. 

Men Kaliber har varit i kontakt med flera personer som jobbat på plats i Förenade Arabemiraten, och som berättar om att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, både passerande stridsflyg och transportplan som bland annat varit på väg till just krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström berättar att det fanns en särskild inhägnad militär plattform på flygplatsen där han jobbade där stora militära fraktplan var stationerade– något som bekräftas av foton och artiklar Kaliber sett. Och fraktplanen flygleddes dagligen av Jan Källström och hans kollegor. 

– Det var rätt så ofta, men säg att det kanske var 30-40 starter på en dag. Men det här att åka till Jemen, jag har svårt att säga men det kanske var två till tre flygmaskiner om dagen som flög dit, säger han och fortsätter: 

– Nej, man fick ju den informationen att den här ska ner till kriget, så att här ska det vara försiktigt.

Luftfartsverket har avböjt en ny intervju. I ett mail skriver de att det ingår i civil flygtrafiktjänst att hantera militära flygningar på civila flygplatser. Men de kommenterar inte uppgifterna om att deras personal flyglett militär i Förenade Arabemiraten på väg till kriget i Jemen och inte heller att VD för deras dotterbolag tidigare sagt att det inte vore bra om så var fallet.

Men hade ni några tankar, att ni flygledde de här? 

– Ja någon tanke som sagt, att: "hjälper jag till här?" Jag är ju liksom en spindel i nätet jag och är det moraliskt rätt, det här landet är i krig. Och det här flygplanet ska iväg och lämna material i alla fall eller den här stridsflyget som passerar ska ju ner och bomba nu kanske, säger Jan Källström.