Ardalan Shekarabi: Lyft fram svenska värderingar

1:36 min

Att lära ut "Svenska värderingar och normer" måste bli en viktig del av den framtida migrationspolitiken. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi i Ekots lördagsintervju.

Shekarabi är självkritisk kring hur både Socialdemokraterna och andra etablerade partier tidigare hanterat de här frågorna kring migration och integration, men välkomnar vad han nu ser som en förändring.

– Jag är väldigt glad att vi har den här förändringen i attityden i den nationella politiken, säger han.

Att tala om och lyfta fram svenska värderingar som en del i integrationsprocessen, är en av socialdemokratiske civilminister Ardalan Shekarabis uppgifter i valrörelsen. Frågan har tidigare kunnat upplevas som politiskt laddad, menar han.

I viljan att markera mot Sverigedemokraterna har de etablerade partierna, inklusive Socialdemokraterna, inte lyckats hantera frågan på ett bra sätt.

Men nu har en förändring skett, menar Shekarabi. I debatten, men också i den praktiska politiken. Inte minst sedan migrationsuppgörelsen för några år sedan. Socialdemokraterna måste också återigen våga tala om målkonflikten mellan en alltför generös migrationspolitik och välfärden, säger Ardalan Shekarabi.

– Vi vill inte ha en migrationspolitik som hotar svensk välfärd. Vi är övertygade om att det går att kombinera försvaret av asylrätten och en solidarisk asyl- och flyktingpolitik med försvaret av svensk välfärd, säger han.