Protester mot vapenlagar samlade hundratusentals

1:50 min

Demonstationen arrangerades av elever från gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School där 17 personer miste livet tidigare i år. Många av de som deltog hade siktet inställt på mellanårsvalet senare i år.

En av talarna var den numera världskända eleven Emma González.

Hon nämnde alla 17 dödade skolkamrater vid namn, och lät sedan tystnaden tala tills dess att sex minuter och 20 sekunder hade gått; den tid som det tog för gärningsmannen att fullborda attentatet.

– Slåss för era liv innan någon annan måste göra det, sa hon.

Efter skolskjutningen i Parkland har flera delstater infört strängare vapenlagar, bland annat Oregon, Rhode Island, Florida och Washington.

På federal nivå är det desto svårare att få igenom större lagändringar, eftersom motståndet från framförallt republikanerna är fortsatt stort.

– Vi kan inte göra något åt dumhet, sa demonstranten Toni Evans, men vi kan rösta bort dumma politiker.

Till demonstrationen kom det både ungdomar och vuxna, vissa av dem hade rest långt som läraren Diego Duran Medina från Florida.

– Det här är bara början. Nu är det snart november och då det är mellanårsval, den här rörelsen kommer göra skillnad, sa han.

I ett uttalande skrev Vita huset bland annat att man "applåderar de många modiga unga amerikanerna som utnyttjar sin konstitutionella rätt" att gå ut och protestera.