Massgripanden i Minsk – försökte fira självständighet

1:17 min

I Minsk har mer än 100 gripits när oppositionen försökt fira "100 årsdagen för belarusisk självständighet." Firandet av den kortlivade belarausiska folkrepubliken, från 1918 till 1919, firas varje år 25:e mars. Förra året greps över 700 vid manifestationen i Minsk.

Över 100 har gripits i centrum av Minsk. Tusentals hade hörsammat oppositionspolitikern Nikolaj Statkevitj uppmaning att fira 100-årsdagen för den kortlivade belarusiska folkrepubliken.

Oppositionens manifestation hade inte tillstånd, men genomfördes precis som tidigare år i flera städer i Belarus.

Statkevitj greps på väg till protesten och har redan fått tio dagars fängelsestraff. En rad journalister från oberoende medier, som den Polenbaserade Belsat har också gripits.

Unga, gamla, alla som på något vis visade sitt stöd för protesten, om så med röd vita flaggor eller blommor i samma färger, alla föstes iväg av Omonpolis till väntande vita fångbussar. Redan före dagens aktion hade flera nyckelpersoner bland regimmotståndarna gripits.

För oppositionen är den ettåriga belarusiska repbuliken grunden för dagens oberoende Belarus. Den diktatoriska regimen under Aleksander Lukasjenko anklagas för att förryska landet och inte värna belarusiskt språk och identitet.