Brist på pellets efter kall senvinter

1:54 min

Det råder brist i landet på pellets att elda med. Orsaken är bland annat för små lager och en kall senvinter.

Enligt Bengt Erik Löfgren, koordinator på Pelletsförbundet har det knappt någonsin varit så svår situation som den senaste tiden:

– Jag kan inte säga att vi haft en sådan här akut brist tidigare. Normalt sätt när produktionen inte räcker till så ökar vi importen. Nu har inte det gått.

Pellets, bestående av spån från sågverken, används för uppvärmning inte bara i stora värmeverk utan även av alltfler villaägare och småföretagare. Pelletslagren har efter en rad milda vintrar generellt minskats vilket nu straffar sig när kylan kom sent. Samtidigt har den viktiga importen från Baltikum och Ryssland begränsats av regn tidigare som hindrat de ländernas sågverk.

– I år när det blev kallt, inte bara i Sverige utan över hela Europa, då sa det bara svisch och så var de volymerna som fanns borta.

Vilka drabbas hårdast av den här bristen?

– Villaägarna är väl de som i första hand drabbats. Samtidigt har de allra flesta som använder ett fast bränsle som pellets eller ved, någon form av elvärme som back-up, men kostnadsmässigt blir ju det betydligt dyrare.

Priserna på pellets har den här säsongen ändå inte ökat så mycket, trots den historiskt stora bristen, men Bengt Erik Löfgren ser framför sig att det nästa säsong blir desto dyrare: då på grund av en brist även på en annan produkt att elda värmeverken med. Nämligen grot: alltså grenar och trädtoppar från skogsbruket.

– Situationen kan hålla i sig även nästa år. Genom att vi haft milda vintrar ligger den grot som skulle används nästa år, nedkörd i skogen för att undvika körskador.