Regeringen: Det blir ingen utflyttningsskatt

1:00 min

Regeringen skrotar planerna på den omstridda utflyttningsskatten på kapitaltillgångar, ett förslag som tagits fram av Skatteverket.

Förslaget om en utflyttningsskatt, eller exit-skatt som den också har kommit att kallas, gick ut på att se till att kapitalvinster som har uppstått i Sverige också beskattas här.

Förenklat innebar det att en person som har bott i Sverige fem av de senaste tio åren och gjort obeskattade vinster på aktier eller andra andelar i bolag måste betala skatt på vinsten vid utflyttning, som om man hade sålt aktierna i Sverige.

Enligt Skatteverkets förslag skulle det gälla vinster på över 100 000 kronor och beröra mellan 1 000 – 2 000 personer per år. Skatteintäkterna skulle öka med omkring en miljard.

Men kritiken mot förslaget har varit högljudd. Svenskt näringsliv, Stockholms handelskammare och de borgerliga partierna är några av skeptikerna. Förslaget skulle, enligt kritikerna, bland annat ha försvårat generationsskiften i familjeföretag och försvårat rekryteringen av talanger.

Regeringen har lyssnat på kritiken och går alltså inte vidare med Skatteverkets förslag om utflyttningsbeskattning, skriver finansminister Magdalena Andersson i en debattartikel i Dagens Industri.