Australisk oro över påverkan från Kina

2:18 min

I Australien har oron växt över att landets största handelspartner, Kina, får ett allt större inflytande.

Debatten startade efter flera avslöjanden om hur Kina försökt påverka politiker, näringslivet och universitetens kinaundervisning.

– De kommer fram och är aggressiva när vi utövar falungong, säger Wendy som flydde från Kina för 16 år sedan.

Hon och tre vänner står utanför den botaniska trädgården i Sydney och gör sina långsamma rörelser när en grupp kinesiska turister plötsligt kommer fram och börjar argumentera.

– De skrek att vi ska sluta, för det är förbjudet. Detta händer hela tiden, säger Wendy när turistgruppen gått.

Inte långt ifrån den botaniska trädgården kliver Justin Field, som är delstatsparlamentsledamot för de gröna, upp på podiet för att inleda ett seminarium kring författaren Clive Hamiltons bok Tyst Invasion, Kinas influenser i Australien.

– Det här är en bok om makt och hur Kina kommunistiska partiet avsiktligt försöker påverka vår politik och våra statliga institutioner, sa Justin Field.

Flera bokförlag hoppade av och vågade inte ge ut boken i rädsla för kinesiska repressalier.

Clive Hamilton hoppas att boken blir en ögonöppnare.

– Men lika viktigt är att de Australien-kineser slipper bli övervakade och får leva under de fria demokratiska vi har här, säger Clive Hamilton.

Kinaexperten, professorn John Fitzgerald i Melbourne, uppmanar världens länder att lära sig hur man ska förhålla till Kina eftersom vi alla måste det då det snart är världens största ekonomi.

– Generellt i liberala demokratier så skiljer vi på affärsuppgörelser och politik men så fungerar det inte i Kina där är affärsuppgörelserna en del av politiken. Och vi får se upp så vi inte tappar vår självständighet på vägen, säger han.