Över 60 döda efter storbrand i Ryssland

1:23 min

I gruvstaden Kemerova växer dödssiffrorna från branden, hittills har 64 konstaterats vara döda. Många av de döda var barn som såg på tecknad film i gallerians biograf eller fanns i lekrum på fjärde våningen.

Utanför sjukhusen i gruvstaden Kemerova köar människor för att lämna blod dagen efter brandkatastrofen. Samtidigt har räddningsmanskap nu kunnat söka igenom i stort sett hela den stora affärsgallerian "vinterns körsbär" efter branden i går kväll.

Fortfarande är det sex personer som saknas.

Hittills har 64 dödsfall konstaterats och många av dödsoffren är så svårt brända att de ännu inte kunnat identifierats. Tillståndet är mycket allvarligt för flera av över 40 skadade på sjukhus.

Branden ska ha startat på fjärde våningen där det fanns lekrum och biografer. Taket i två biosalonger kollapsade av branden, enligt Rysslands federala utredningsmyndighet. Elden härjade sedan omkring 1 000 kvadratmeter av köpcentret.

Överlevande berättar att något larm inte hördes och att flera nödutgångar varit blockerade.

– Brandlarmet fungerade inte, människor sprang ut skrikande och i panik, säger tonåriga Milena, som besökte köpcentret med sina föräldrar, till nyhetsbyrån AFP.

Utredare har funnit stora brister i köpcentrets brandskydd, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Bland annat hade en säkerhetsvakt stängt av brandlarmet och nödutgångar var dessutom blockerade.

I dag har fyra gripits, misstänkta för att ha förorsakat branden. En av dem är gallerians ägare. Gallerian stod klar 2013.

En man dog när han försökte hoppa ut från ett fönster på fjärde våningen. Men de flesta omkomna fanns inne biografen där det just då var barnmatiné med tecknad film.

På ryska sociala medier var upprördheten sent i går kväll stor över att de federala tv-kanalerna varken bröt sina ordinarie sändningar eller började rapportera från katastrofen i nyheterna.

Indignationen mot det som uppfattas som likgiltighet från myndigheterna fortsätter.