Dagens gäst

Poeten, författaren Johannes Anyuru: Som muslim har jag ett ansvar för andra muslimer

2:16 min

Johannes Anyuru började som rappare och är idag en av Sveriges mest älskade och kritikerrosade författare. I höstas fick han Augustpriset för framtidsdystopin De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Hos Titti Schultz pratar han om sin religion och han kan tänka sig att stå till svar för den.

Har Islam både blivit en religion och politik?

– Ja, så är det, säger Johannes. Det är påfrestande.

Känner det att du måste stå till svars?

– Jag vet inte. Jag försöker utforska det. Hur får jag stå till svars och är det nödvändigtvis dåligt? Om du säger till mig att några svarta människor i Uganda som din pappa kommer ifrån, som har mördat, vad tycker om du om det, du som är svart? Vad har jag med det att göra? Men det är här skillnaden kommer in. Om jag får stå till svars för vad andra muslimer gör - det är inte självklart dåligt att jag också har ett ansvar. Jag vet inte om jag skiljer ut mig från andra, men jag talar som författare och som fristående intellektuell.

Det är inte nödvändigtvis dåligt att folk frågar mig: Vi har sett en galen grej på TV som handlar om din religion. Varför gör folk så? Vad tycker du om det?

– För mig är det inte jobbigt, för det handlar om en religion, som en etik och berättelse som jag har valt att spegla mig själv i och ta del i.

Lyssna gärna på hela intervjun som Titti gjorde med Johannes Anyuru.