Flera länder utvisar ryska diplomater

2:03 min

Flera länder utvisar ryska diplomater efter att en rysk ex-spion utsatts för en nervgiftsattack i brittiska Salisbury. EU:s Donald Tusk ger även besked om hur EU-länderna gemensamt kommer svara Ryssland.

Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom giftattacken mot den ryske före detta agenten Sergej Skripal och hans dotter. Landets premiärminister Theresa May kastade ut 23 ryska diplomater ur landet, och Ryssland svarade snart med samma behandling och utvisade lika många brittiska diplomater ur Ryssland.

Nu följer fler länder Storbritanniens exempel. Sverige utvisar en rysk diplomat, Finland utvisar en rysk diplomat, Danmark utvisar två och Tyskland kommer att utvisa fyra. Frankrike går på samma linje och utvisar också fyra diplomater. 

– Det är mycket troligt att Ryssland är ansvarigt och det finns ingen annan rimlig förklaring. Vi har beslutat att kalla tillbaka EU-ambassadören i Ryssland för överläggning, meddelade EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk på måndagseftermiddagen.

Totalt är det 13 EU-länder som kommer att utvisa ryska diplomater. Bland annat Nederländerna, Polen, Lettland och Tjeckien agerar med denna metod. Dessutom utvisar Ukraina 13 diplomater. 

Länder som lyser med sin frånvaro, däribland Grekland, är länder som är mer positiva till Ryssland, enligt Ekots EU-kommentator Susanne Palme. 

Även USA utför diplomatiska åtgärder. Landet stänger det ryska konsulatet i Seattle och kastar samtidigt ut 60 diplomater. Den ryska ambassadören i Washington svarar att USA håller på att förstöra det lilla som är kvar av relationen med Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria. 

Ryssland meddelar att de kommer ge tillbaka med samma mynt. Landet ska enligt uppgifter till den ryska nyhetsbyrån Ria utvisa diplomater från både EU-länder och USA. 

Även Sverige utvisar en rysk diplomat som en reaktion på nervgiftattacken i Storbritannien, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.