Fler drogpåverkade än rattfulla åkte fast

1:59 min

De som misstänks ha kört drogpåverkade var fler än rattfylleristerna. Det visar resultatet av nationella trafikkontrollveckan som avslutades förra söndagen.

Av 55 000 kontrollerade konstaterades 171 vara rattfulla, 261 misstänks ha haft droger i kroppen.

Petra Löfvall i Kristianstad var en av trafikpoliserna som deltog. 

– Ibland ställer vi oss på de stora vägarna, för att synas, men vi har också ställt oss vid systembutiker, i Åhus och inne i Kristianstad. Där kommer det ju vissa som behöver fylla på förråden och då kan de ju vara påverkade när de kör till och från också, säger Petra Löfvall.

Nationella trafikkontrollveckan hade i år extra fokus på just droger. Där får man inget omedelbart utslag utan får invänta resultatet av blodprovet.

– Ibland ser man det direkt på dem, ibland får man en känsla när man tar in bilen och sedan är det om de uppträder på ett speciellt sätt också, som gör att man fattar misstankar, säger Petra Löfvall.

Totalt kontrollerades 55 000 svenskar. Isabell i Norrköping tyckte så här.

– Man blir nervös faktiskt, man tänker: Har jag kört för fort, har jag glömt körkortet, vad har jag gjort nu? Men det gick ju bra ändå, säger hon. 

Att 261 bilister misstänks för att ha kört drogpåverkade och 171 körde med alkohol i kroppen, alltså att drogpåverkade är 50 procent fler än alkoholpåverkade, är inte överraskande, säger Peter Hellqvist, ansvarig för den här verksamheten inom polisens område Syd, han tror att det är så det förhåller sig alla veckor.

Även trafikpolisen Petra Löfvall anser att det blivit vanligare.

– En bredare mängd människor som kör drogpåverkade jämfört med förr, säger Petra Löfvall.  

Under trafikkontrollveckan påträffade polisen också narkotika i bilarna 121 gånger, vapen 11 gånger, stöldgods 13 gånger, åtta efterlysta och 13 personer som saknade rätt att vistas i landet.

Trafikpolisen Petra Löfvall beklagar att man inte kan ha samma nivå på trafikkontrollerna alltid.

- Det är alldeles för sällan egentligen, med tanke på hur mycket trafiken ökat och att vi är färre poliser som jobbar med trafik. Det borde vara tvärtom, säger Petra Löfvall.