Fridolin i Ungern för att förändra Sverigebilden

5:51 min
  • I Ungerns valkampanj lyfter regeringspartiet Fidesz upp migrationsfrågan som den viktigaste för landets framtid.
  • De senaste veckorna har personer som utger sig för att vara svensk-ungrare lyft fram Sverige som ett avskräckande exempel.
  • Hör Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin

Den bild av Sverige som lyfts fram i Ungern under valkampanjen vill Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ändra på. Han har rest till Ungern för att bland annat möta MP:s systerparti i landet. Han hoppas kunna ge en bredare bild av Sverige.

– Vi har våra problem och utmaningar på samma sätt som man säkert har i Ungern. Samtidigt ser vi idag hur människor som har kommit från andra länder till Sverige snabbare får arbete, får vara med och bidra och får göra Sverige till sitt. Det är såklart en verklighetsbeskrivning som också behövs, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Fridolin menar att bilden av Sverige målas upp på två olika sätt. Antingen använd Sverige som ett avskräckande exempel i migrationsfrågor, eller så hyllas Sverige för sin humanitära flyktingpolitik. 

För att förändra sättet Sverige porträtteras på i Ungern vill Gustav Fridolin peka på de framsteg som gjorts inom integration efter flyktingkrisen 2015. 

– Bilden av att Sverige, när vi var med och tog emot väldigt många människor på flykt, ändå har en positiv utveckling när det kommer till ekonomi och arbete, den behöver faktiskt också finnas hä, säger Gustav Fridolin (MP).