Tysk misstro mot Facebook

1:50 min

I Tyskland är misstron mot Facebook mycket stor efter avslöjandena om att väldiga mängder personlig information kunnat samlas in och bearbetas av data-analysföretag för politiska kampanjer.

Ursäkter och löften om att bättra sig räcker inte sa justitieministern efter ett möte med företrädare för företaget i eftermiddag.

– Framöver måste vi granska företag som Facebook betydligt striktare och bestraffa brott mot dataskyddet snabbt och kännbart, sa justitieminister Katarina Barley efter mötet med Facebook-cheferna.

Det blev ett intensivt och kontroversiellt samtal som drog ut på tiden längre än planerat.

Syftet var bland annat att få klarhet i hur tyska användare har drabbats av den senaste dataskandalen och hur det ska förhindras i framtiden.

Kritiken mot Facebook har varit mycket hård efter att det blev känt att personlig information från över 50 miljoner användarkonton använts för att rikta politiska budskap så effektivt som möjligt.

De gångna dagarnas ursäkter och försäkringar om skärpta rutiner har inte övertygat den tyska justitieministern.

– Facebook måste göra grundläggande förändringar i användarskyddet. Det måste bli mycket tydligare hur personlig information får användas. Den ska bara få vidarebefordras till tredje part om användaren uttryckligen godkänner det. Vid missbruk måste företaget omedelbart agera, sa justitieministern som beskrivit den grundliga kartläggningen av användare för att rikta politisk reklam och hetskampanjer som ett hot mot demokratin.

Samtalet handlade också om algoritmerna, som styr hur informationen visas på Facebook. Där ska företaget i dag ha lovat att pröva en öppnare redovisning av algoritmerna.

På grund av de historiska erfarenheterna av totalitära övervakningsregimer finns det en särskild känslighet mot utnyttjande av personlig information i Tyskland och här råder redan striktare lagar om sociala medieföretags skyldighet att stoppa lögner och hets som sprids via deras plattformar.