Rysslands svar på mass­utvisningarna: Absurt

2:04 min

Ryssland reagerar nu på massutvisningen av ryska diplomater från en rad länder. Ryssland svarar att de kommer att utvisa utländska diplomater i proportion till ländernas utvisningar, rapporterar Sveriges Radios korrespondent i Ryssland.

Totalt har 23 länder, de flesta EU-länder, beslutat sig för att utvisa över 100 ryska diplomater, som en följd av nervgiftattacken i Salisbury i Storbritannien. Bland dessa länder finns Sverige som utvisar en rysk diplomat. 

Det ryska utrikesdepartementets talesperson, Maria Zacharovam kommenterade beslutet i rysk tv igårkväll.  

– Det är absurt att EU och människor, som bor i de här länderna helt glömt att de här besluten kommer från Storbritannien, som med Brexit beslutat lämna EU, säger hon i ett längre tv-program som tog upp den diplomatiska krisen. 

– Varför denna solidaritet? undrade Maria Zacharova.   

USA skickar ut flest, totalt 60 diplomater, som egentligen uppges vara underrättelseagenter. Lika många kommer Ryssland alltså utvisa från amerikanska ambassaden i Moskva. 

När det gäller övriga länder kommer ett ryskt svar till var och en länderna de närmaste dagarna.

Kommentarerna från ryskt håll är genomgående att detta är ett grovt provokativt fientligt tilltag från länderna och helt utan grund.

Ryssland fortsätter att lägga skulden för nervgasattacken mot ex-agenten Sergej Skripal på Storbritannien eller något annat europeiskt land.

  – Efter att de här siffrorna publicerats står det fullständigt klart att bakom denna provokation finns mäktiga krafter i Storbritannien och USA, en del i en ryssfientlig kampanj, sa Maria Zacharova också.

Under tiden ansluter sig fler länder, Australien fördömer och planerar utvisa två diplomater. Island fördömer, men avstår från att utvisa några diplomater.