Tävlingsskyttar kartlades av kriminella

2:29 min

Efter ett inbrott där vapen stals hos en medlem i en skytteklubb, så visade det sig att de som stulit vapnen kartlagt medlemmar i skytteklubbar.

Nu varnar polisen för att den här sortens uppgifter är lätta att hitta på nätet - till exempel skytteklubbarnas resultatlistor från tävlingar.

– Det är ju otäckt att man så lätt kan kartlägga det. Det är ju via öppna register, säger polisinspektör Mats Lindström som utrett ärendet.

Enligt Mats Lindström så har de som stal vapnen först googlat på Svenska pistolskytteförbundets hemsida, och sen letat efter adresser till över sjuttio medlemmar i olika skytteklubbar.

Vid inbrottet hemma hos en av tävlingsskyttarna stal man ett vapenskåp med elva vapen och en stor mängd ammunition. Dagen efter, när ett av de stulna vapnen skulle säljas, gick ett skott av, och en ung man i Tensta dog.
 
– Det här vapnet hade hamnat i Tensta därför att en av dem som senare blev dömd för stölden hade åkt dit för att sälja det till den personen som sedan ådrog sig den här dödliga skottskadan, säger Mats Lindström.
 
Polisen har bara hittat ett av de elva vapen som stals vid inbrottet hos tävlingsskytten. Polisen utgår ifrån att resten sålts vidare i kriminella kretsar.

Hos Roslagens pistolskyttar, där tävlingsskytten som råkade ut för inbrottet är medlem, är resultatlistor från tävlingar inte längre möjliga att hitta, de är bara för medlemmar. 
 
– Efter den här händelsen, det var väl det som fick oss att bestämma att de inte skulle vara offentliga, våra listor i alla fall, säger Torbjörn Lindström som är ordförande i klubben.
 
Men hos Svenska pistolskytteförbundet, med 523 medlemsklubbar och 26 000 medlemmar är resultatlistorna fortfarande möjliga att ta del av för vem som helst.

Mike Winnerstig är styrelseordförande och presstalesman.
 
– Vi kan inte ta ansvar för vad kriminella element håller på med om vi följer lagar och regler i övrigt, säger Mike Winnerstig.

– Vi har ju en öppen tävlingsverksamhet och måste kunna redovisa vilka av våra skyttar som gör vad på olika tävlingar.

Varför måste man kunna redovisa det?

– Därför att det är en tävlingsverksamhet. Folk vill ha reda på vem det är som vinner tävlingar och hur man själv har hamnat i olika resultat och sånt, säger Mike Winnerstig.
 
Polisinspektör Mats Linström tycker att det borde ligga i skytteklubbarnas intresse att skydda sina medlemmar, så att det inte är möjligt att komma åt vapen på det här sättet.
 
– Jag har påvisat lättheten i den här kartläggningen för att de ska kunna...ja, hjälp till självhjälp så att säga, säger Mats Lindström.