Stora protester i Kemerovo efter köpcenterbranden

2:06 min

I centrum av den ryska staden Kemerovo pågår sedan i morse ett protestmöte efter brandkatastrofen i går i en galleria. 41 av dödsoffren har nu bekräftats vara barn, men invånarna i den sibiriska staden är övertygade om att myndigheterna ljuger om det totala antalet döda, som officiellt anges till 67.

– Ärade invånare i Kemerovo, alla uppgifter kommer publiceras på nätet med namn och ålder på alla offer. Om ni har andra uppgifter hör av er. Allt kommer vara öppet och i er intresse, säger vice guvernören Sergej Tsiviljev, till tusentals som samlats utanför administrationsbyggnaden i gruvstaden.

En spontan protest mot myndigheternas agerande under och efter branden. Mot likgiltigheten hos centralmakten, som inte utlyst nationell sorgedag* och en president, som inte vågade möta de anhöriga utan bara kort kom under morgonen för att lägga ned blommor utanför gallerian och snabbt anklaga kriminella strukturer.

I en stad där stödet för presidenten traditionellt har varit stort kom ovanligt nog också kritik mot presidenten. "Vi röstade på presidenten, men vad gör han för oss nu", ropade människor under protesten, som började i morse och fortfarande pågår trots att det börjar bli kväll i Kemerovo.

Många i Kemerovo hävdar att de verkliga dödstalen mörkas, att fler dog än som sägs officiellt med 67 döda, varav 41 barn.

– Barn dog, oskyldiga barn det är fruktansvärt och alla strukturer i makten måste avgå, ropade en kvinna.

– Avgå , avgå , avgå ropade hon och fick medhåll av andra i folkmassan.

Kritiken gäller också ansvariga i gallerian – vakterna som stängde av larmet och låste nödutgångarna och brandkåren som kom sent och var illa utrustad.

"Vi sägs vara rika nog att bygga nya sofistikerade vapen, men kan inte skydda våra barn från att brinna upp" sa en man.

– Varför fungerade inte brandkår eller brandskydd, frågade en man. Jo för vi ha en total korruption, svarade han och fick applåder från protesterande.

Ingen av de fyra gripna har enligt den pågående polisutredningen kunnat svara på varför nödutgångarna var låsta och larmet stängdes av.

UPPDATERING:

Presidenten har nu förklarat onsdag som nationell sorgedag för offren från Kemerovos köpgalleria.