Majoritet vill förbjuda rökning utomhus

2:03 min

Nu står det klart att en majoritet i riksdagen vill förbjuda rökning på en rad platser utomhus, något som regeringen har föreslagit. Moderaterna – som tidigare har varit kritiska – har svängt och ställer sig bakom ett utvidgat rökförbud, dock inte på uteserveringar.

– I de miljöer där människor inte själva kan välja att freda sig från rök i offentliga miljöer, som till exempel idrottsanläggningar, lekplatser, perronger och busshållsplatser, där är det rimligt att man ska kunna freda sig från rökning, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.
 
I januari föreslog regeringen att det ska bli förbjudet att röka i vissa utomhusmiljöer, som på uteserveringar, busshållplatser, perronger och lekplatser.

Men lagförslaget har fått kritik från en rad håll, däribland Lagrådet. Bara Vänsterpartiet stöttar förslaget rakt av, medan både Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej.

I dag står det klart att Moderaterna och Centerpartiet intar en egen linje, och ställer sig bakom ett utökat rökförbud. Men på uteserveringar ska det vara tillåtet att röka säger Moderaten Camilla Waltersson Grönvall.
 
– Det är ju en miljö där man i högre grad frivilligt kan välja, säger hon. 
Nu ger även Sverigedemokraterna besked om att man vill ha ett ett utvidgat rökförbud, också på uteserveringar. Partiet vill dock tillåta rökrum. Per Ramhorn är partiets socialpolitiska talesperson.

– För oss sverigedemokrater är det viktigt att ingen ska utsättas för passiv rökning, mot sin vilja, säger Per Ramhorn, som är SD:s socialpolitiska talesperson.

Trots att det finns olika åsikter om hur utvidgat rökförbud ska utformas i detalj räknar socialminister Annika Strandhäll ändå med att regeringens förslag kommer att bli verklighet.

– Vi är ju faktiskt överens om att vi vill se ett rökfritt Sverige.