Nato begränsar ryskt inflytande

1:08 min

Även försvarsalliansen Nato väljer att straffa Ryssland efter nervgiftsattacken mot ex-spionen i Storbritannien.

Det meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens i dag.

Nato vill nu begränsa ryskt inflytande och drar tillbaka sju ackrediteringar från ryska Nato-diplomater. Dessutom blir antalet verkande ryska diplomater i Nato:s högkvarter begränsat till 20 stycken i stället för 30. 

– Ryssland har underskattat Nato:s sammanhållning, säger Jens Stoltenberg.

– Beslutet är proportionellt och i linje med vad vi har laglig rätt att göra förklarade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg här på Natos högkvarter i Bryssel inför en grupp av oss journalister.

Hittills har totalt 30 ryska diplomater kunnat arbeta i en kontorsbyggnad alldeles intill byggnaderna på högkvarteret där Natos 29 medlemsländer har sina kontor.

I samma byggnad som Rysslands Nato-kontor ligger, arbetar också svenska diplomater på Sveriges representationskontor.

Arbetet leds av ambassadör Håkan Malmqvist och han är inte särskilt förvånad om att dra in ackrediteringarna och möjligheterna för tio av 30 ryska diplomater att arbeta innanför grindarna på Natohögkvarteret.

Enligt Malmqvist handlar det om att uppvisa en enighet bland Natos medlemsländer mot Ryssland.

Nato har tidigare gett sitt fulla stöd till Storbritannien efter mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i början av mars.

Totalt har tidigare 26 länder meddelat att de kommer att utvisa sammanlagt över hundra ryska diplomater som ett svar på nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien.

Bland dem finns många EU-länder, men även bland andra Australien har sällat sig till skaran och utvisar två diplomater. USA utvisar 60 ryssar som beskrivs som "spioner".