Brittisk lärare försökte radikalisera skolelever

1:19 min

I Storbritannien har en man som försökt radikalisera skolelever för att utföra terrordåd i London dömts till 25 års fängelse i dag. Den 25-årige mannen ska ha planerat att attackera upp till 30 olika mål i London.

Den brittiska polisen tror att över hundra barn i åldrarna 11-14 år har blivit utsatta för mannens försök att radikalisera dem. Han hade ingen utbildning men fick ändå arbeta som lärare på en skola i östra London. Dessutom höll han i undervisning på kvällarna vid en moské. Mannen ska där ha visat barnen bilder på avrättningar och vapen.

Han ska dessutom ha fått dem att spela rollspel där de låtsades utföra terrordåd. De fick turas om att vara poliser eller gärningsmän.

35 barn har satts i långsiktig behandling efter vad de upplevt, enligt The Guardian.

Mannen dömdes i dag för en rad terrorbrott. Utöver undervisningen på moskén ska han också ha planerat attacker på upp till 30 mål i London däribland Big Ben, flygplatsen Heathrow och tunnelbanan.

Den brittiska polisen tror att mannen planerade att använda barnen till att utföra dessa dåd i en simultan attack mot London.

Mannen greps en första gång 2016 när han troligen var på väg till Syrien för att strida med IS. Sedan dess har brittisk polis haft ögonen på honom och kunnat avlyssna honom vid olika tillfällen.

Även två medhjälpare till mannen dömdes i dag till fyra respektive tolv års fängelse.