Bekräftar: Kim Jong-Un har besökt Kina

2:02 min

Kina bekräftar nu uppgifterna om att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har besökt Peking de senaste dagarna. Nordkoreas ledare Kim Jong-un talade med Xi Jinping om nedrustning av kärnvapen under det hemliga besöket.

Resan till Kina var Kim Jong-Uns första resa till utlandet efter att han tog makten i Nordkorea 2011.
 
– Vi kommer att sträva mot en kärnvapenfri koreansk halvö, sa Kim Jong-Un under sitt möte med Kinas president Xi Jinping, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.
 
Kim Jong-un besökte Kina tillsammans med sin fru Ri Sol-ju mellan söndag och onsdag efter en inbjudan från president Xi Jinping, rapporterar båda ländernas statsmedier i dag.

Under besöket ska Kim ha bekräftat att han är redo att hålla ett möte både med Sydkoreas president Moon Jae-In och med USA:s president Donald Trump. 

– Nordkorea är villigt att föra en dialog med USA och hålla ett toppmöte mellan de två länderna, sa Kim.

Sydkorea meddelade tidigare den här månaden att Kim hade erbjudit sig att träffa USA:s president, uppgifter som inte officiellt bekräftats av Pyongyang.

Kim ska även under mötet ha sagt att Nordkorea är redo att kärnvapennedrusta, rapporterar Nya Kina.

– Frågan om att kärnvapennedrusta Koreahalvön kan lösas om Sydkorea och USA svarar på våra ansträngningar med goodwill, skapar en atmosfär av fred och stabilitet samtidigt som vi vidtar progressiva och synkroniserade åtgärder för att uppnå fred, sa Kim.

Att Kim Jong-Uns första utlandsresa som ledare gick till Kina bekräftar de båda ländernas historiska allians sedan Koreakriget på 50-talet. Kina är Nordkoreas viktigaste ekonomiska partner, men har deltagit i FN:s sanktioner mot Nordkoreas kärnvapenprogram.

I motsats till sin far och företrädare Kim Jong Il, har Kim Jong-Un haft en svagare relation till Kina, något som det här besöket kan ändra på.
Precis som sin far använde Kim Jong-Un ett specialutrustat tåg för resan till Kina. Bilder av det gröna tåget ledde till spekulationer om att Kim Jong-Un var i landet trots att besöket inte gjordes känt förrän det var över.
 
Resan ses som en viktig försäkran om stöd från Kina inför förhandlingar med Sydkorea och USA där Nordkorea hoppas på säkerhetsgarantier och normala handelsrelationer i utbyte mot löften om nedrustning.

I Peking sa Kim Jong-Un att situationen på en koreanska halvön "börjar att förbättras" och att "nedrustningsfrågan kan lösas" på villkor att USA och Sydkorea visar fredsvilja, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhuas rapport.