Länsstyrelsen: Vi får många tips om tjuvfiske

1:39 min

Även i år kommer jakten på tjuvfiskare att vara prioriterat.

Förra året lades 227 dagar på att kontrollera fisket efter kust och i laxälvarna i Norrbotten. Trotts att tjuvfisket ser ut att minska så kommer kontrollerna att fortsätta.

– Vi har för avsikt att minst ligga kvar på samma nivå, om vi får dom medel vi behöver. Det kan kanske bli en liten ökning i gränsälven, säger Dan Blomkvist som är länsfiskekonsulent.

På länsstyrelsen menar man att samtidigt som tillsynen ökar så ha den blivit bättre då tillsynspersonalen blir mer erfaren och lär sig när och var som kontrollerna gör störst nytta. En parameter som blivit allt vanligare i fiskekontrollerna är tipsen om olaga fiske som blir allt fler.

– Det är ingen tvekan om att det är så, vi får många tips och information om hur folk beter sig. Det vi ser i många vatten är om vi kan bygga en kultur på att folk accepterar reglerna då kommer man till den nivå där kontroller blir överflödiga det finns en socialkontroll vid vattnen att man inte beter sig hur som helst då det inte är accepterat, säger Dan Blomkvist.