Spotify kan vara värt 240 miljarder kronor

2:35 min

På tisdag nästa vecka ska den svenska musikjätten Spotify börsnoteras i New York. Men trots att aktien alltså inte finns på börsen än handlas och spekuleras det för fullt redan nu i den så kallade gråhandeln. Där har priset  pumpats upp till rekordnivåer.

– I dagsläget indikerar vår gråhandel ett börsvärde på 29 miljarder dollar, vilket innebär en aktiekurs på 160 dollar, säger Erik Hansén, marknadsstrateg på börsmäklaren IG.
 
Den så kallade gråhandeln har inget med den vanliga aktiehandeln att göra, utan är en helt separat marknad som går ut på att investerare kan spekulera i vad priset kommer att bli när aktien väl finns på börsen och handeln stänger efter den första handelsdagen. Men som en jämförelse kan man säga att klädjätten H&M:s börsvärde är runt 25 miljarder dollar. 

Gråhandeln hos den globala börsmäklaren IG pekar alltså mot att Spotify kan bli värt uppemot 29 miljarder dollar, eller runt 240 miljarder kronor. Och när andra större teknikjättar börsnoterats har det visat sig att priset på aktien blev ungefär som gråhandeln förutspådde, säger Erik Hansén.

– Jag skulle säga att det är en väldigt bra indikator på hur börsnoteringen kommer att ligga i värde. Tittar vi på Facebook, Twitter och Alibaba låg vår gråhandel väldigt bra inför deras noteringar, säger han.

Tidigare beräkningar som gjorts av privata försäljningar av Spotifyaktier har dock pekat mot ett betydligt lägre börsvärde än 29 miljarder dollar. Att det nu ser ut att eventuellt kunna bli så högt beror delvis på att det gick så pass bra för molntjänsten och teknikbolaget Dropbox vid sin börsnotering.

– Gråhandeln har pendlat mellan 24 och 29 miljarder dollar de senaste veckorna, med det vi såg förra veckan när Dropbox noterades var att Spotify fick stöd i vår gråhandel och steg, säger Erik Hansén.

För att vara en aktie som ska noteras på en utländsk börs är intresset stort - det märker även nätmäklaren Avanza. Men sparekonom Johanna Kull varnar för för höga förväntningar när aktien väl är på börsen.

– Det här är ett tillväxtbolag, det går inte med vinst ännu, så det är en högriskaktie, säger hon.

Hör mer om Spotifys historia och framtid i Ekonomiekot Extra som finns som podd redan från kl 15.00 29 mars och sänds i P1 klockan 11.40 31 mars.