Vinodlare uppmanas använda fler sorters druvor – för klimatet

2:08 min

Vindrickarnas sug efter kända druvor gör det svårare för vinodlare att anpassa sig till ett varmare klimat, menar Lundaforskaren Kimberly Nicholas. Trots att det finns det tiotusentals olika druvsorter dominerar några få i stora delar av världen.

Lundaforskaren Kimberly Nicholas och hennes kollegor har undersökt hur vanliga 1100 kommersiellt tillgängliga vindruvssorter är på olika platser på jorden.

Resultatet visade att 12 druvsorter kraftigt dominerade vinodlingarna i många länder. 

– Det var så mycket fokus på bara tolv lika vindruvor och det finns tusentals och tusentals mer. Som vi skulle kunna anpassa till olika ställen. Och det gör vi inte just nu, säger hon.
 
Mångfalden av druvor var störst i Europa. Men i USA, Chile och Australien stod dessa tolv för mellan 70 och 90 procent av den odlade arealen.

Tidigare forskning pekar på att varmare klimat kan försämra smaken på vanliga druvor, men också att traditionella vindistrikt blir för varma för att överhuvud taget odla vin.

En möjlighet att tackla detta är att ställa om till druvsorter som mognar senare och som tål torka bättre. Men dominansen av ett fåtal druvsorter gör att forskarna saknar tillräcklig data över hur majoriteten av alla olika druvsorter växer, mognar och smakar i olika klimat.

I en artikel i Nature Climate Change argumenterar forskarna nu för att vinodlare, forskare och konsumenter borde få upp ögonen för fler vinsorter. Så man kan skapa modeller över vilka druvor som fungerar på utsatta odlingar i framtiden.

– I framtiden vi vill ha bra kvalitetsvin från älskade vinställen vi har i dag. Kanske vi måste ställa om vinsorter för att först och förbereda för det måste vi ställa om, säger Kimberly Nicholas.