Ryssland kommer utvisa lika många diplomater

1:12 min

Ryska federationsrådets talman Valentina Matvijenko säger att Ryssland kommer att svara genom att utvisa samma antal diplomater som västländerna utvisat, enligt statliga nyhetsbyrån Ria, rapporterar Reuters.

Ryssland kommer enligt Matvijenko att svara "symetriskt och i paritet" när det kommer till det antal av diplomater som utvisas från landet som svar på de ryska diplomater som utvisas från ett stort antal länder.

Tidigare har totalt 27 länder meddelat att de kommer att utvisa sammanlagt över hundra ryska diplomater som ett svar på giftattacken i brittiska Salisbury den 4 mars. De flesta är EU-länder, men där finns även bland andra Kanada och Australien.

Hårdast slår USA, som utvisar 60 ryssar. Nu har också Luxemburg sällat sig till länderna, genom att meddela att man tillfälligt kallar hem sin ambassadör i Moskva.

Kreml nekar till inblandning i attacken, och har varnat för att man kommer att svara med diplomatiska motåtgärder. I ett utspel på onsdagen krävde också Ryssland att Storbritannien bevisar att det inte var den brittiska underrättelsetjänsten som förgiftade ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter. Annars kan Ryssland se på incidenten som mordförsök på två av landets medborgare, vilket skulle vara en "massiv politisk provokation".

Enligt ryska utrikesdepartementet så tyder omständigheter i fallet på att brittiska underrättelsetjänsten är inblandad.