Analys: Man kan vara skeptisk till löfte om nedrustning

4:16 min

Det råder diplomatiskt högtryck i regionen Kina, Nord och Sydkorea. Det senaste exemplet är att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har besökt Peking, där han träffat Kinas president Xi Jinping, vilket nu bekräftas av båda länderna.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Besöket varade mellan söndag och onsdag, enligt ländernas statliga medier, och kom efter en inbjudan från Xi Jinping. Den kinesiske presidenten anordnade en bankett för att välkomna den nordkoreanske diktatorn och hans hustru Ri Sol-Ju, uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Det har varit mycket hemlighetsmakeri kring mötet men enligt nyhetsbyrån, ska Kim Jong-Un under mötet ha bekräftat att han är redo att hålla ett möte både med Sydkoreas president Moon Jae-In och med USA:s president Donald Trump.

– Han ser det som sker nu som en förbättring av situationen på den koreanska halvön och säger sig vara villig att diskutera nedrusting, säger Sveriges radios korrespondent Hanna Sahlberg,

Men samtigt så ska han även ha sagt att hur det kommer att gå beror mycket på Sydkoreas och USAs attidityd.

– Man kan vara lite skeptisk till det är att Nordkorea skulle göra sig av med sina kärnvapen som man har ansträngt sig så mycket för att få, fortsätter Hanna Sahlberg.

Resan till Kina var Kim Jong-Uns första kända resa till utlandet sedan han kom till makten 2011. Experter tror att Xi ville träffa Kim för att försäkra sig om att han inte sluter ett avtal med USA som är skadligt för kinesiska intressen, under toppmötet som förväntas hållas i maj.