EU förstärker vägar och broar för militärfordon

1:55 min

EU ska nu förstärka vägar och broar så att tunga militärfordon och materiel snabbt kan förflyttas mellan länder.

– Vi måste snabbt kunna förflytta trupper inom Europa, och då måste vi ha infrastruktur som klarar även tunga militärfordon, sa EU:s transportkommissionär Violeta Bulc på en presskonferens i Bryssel i eftermiddags.

I många EU-länder är vägar och broar idag inte byggda för att klara tunga militärfordon. Byråkratiskt krångel försenar också transporter och truppförflyttningar. 

EU vill därför bygga upp ett slags militärt Schengen, där trupper och materiel kan röra sig lika fritt över gränserna som personer och varor kan idag. 

Försvarsalliansen Nato uppmanade i höstas sina europeiska medlemmar att inför det ökade hotet från Ryssland förstärka sin infrastruktur för att klara av stora truppförflyttningar. Men dagens initiativ handlar inte om att EU:s skattebetalare nu ska finansiera Natos upprustning, enligt EU-kommissionär Violeta Bulc. 

– Det här är ett steg mot en gemensam europeisk försvarsunion som ska vara på plats senast år 2025, sa Violeta Bulc. 

Nu ska EU-länderna kartlägga vilka brister som finns i varje land och nästa år kommer EU-kommissionen med förslag till projekt. EU har redan anslagit närmare 400 miljarder kronor till att bygga ut vägar och järnvägsnät mellan EU-länder fram till år 2020, och de projekten kan nu behöva uppgraderas för att klara de militära kraven. Men hur mycket pengar det handlar ville EU-kommissionen inte svara på idag. 

Violeta Bulc ville heller inte direkt peka ut Ryssland.

– Världen är oförutsägbar, och jag vill inte stå oförberedd om det värsta skulle inträffa, sa hon.