Är Karlskoga Sveriges fulaste stad?

4:03 min

Just nu pågår en tävling om vilken som är Sveriges fulaste stad och Karlskoga är en av de fem städer som ligger i toppen.

Henrik Algotsson är med i arkitekt-UR-upproret som ligger bakom tävlingen. (I sammanhanget är det värt veta att det inte är ett gäng arkitekter som ingår i denna grupp)

– Det som är synd är att man har byggt en väg mellan sjön Möckeln och själva centrum. Det är svårt att hitta centrum helt enkelt, men när man väl hittar centrum möts man av förortsarkitektur. Man ser Kulan och parkeringshuset Snurran, och det ger inte intrycket av att vara en stad, säger Henrik Algotsson.

Intresseorganisationen arkitekt-UR-upproret ligger bakom tävlingen Sveriges fulaste stad. Och tillsammans med Karlskoga på listan finns även Borlänge, Västerås, Hässleholm och Södertälje.

Bosse Björk är samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun och han håller inte med om att Karlskoga skulle vara fult.

– Jag menar att man har helt fel naturligtvis. Karlskoga har fantastiska, attraktiva miljöer och också fantastisk bebyggelse så jag tycker att man är helt galet ute, säger han.

Och beskedet från Henrik Algotsson från "arkitekt-UR-upproret" är enkelt.

– Jag tror att man ska börja med att riva helt enkelt. Jag tror det är enda möjligheten som finns. Man ska riva ner Snurran och Kulan och bygga upp en trevlig kvartersstad där, säger han.