Tyst manifestation i Paris efter mord på judisk kvinna

2:26 min

Tusentals människor samlades i Paris för att hedra minnet av Mireille Knoll, en judisk 85-årig kvinna som mördades brutalt i sitt hem i förra veckan. Dådet utreds som ett antisemitiskt brott och två personer är gripna.

– Det är sorgligt och smärtsamt, oavsett vilken religion man tillhör, sa Francoise Cuvelier. Det kunde varit vår mamma, mormor eller farmor, sa Dany Marchan.

Tusentals människor deltog i den tysta manifestation som utgick från Place de la Nation i centrala Paris.

Den dämpade stämningen påminde om när människor gick man ur huse efter terrorattentaten i Paris 2015 och några drog också paralleller mellan antisemitism och terrorism.

Jacqueline Dormann sa att hon är rädd efter det som hänt.

– Det kan hända vem som helst, sa hon.

Mireille Knoll blev 85 år, hon var en överlevare från Vel d'Hiv- räden, 1942, då 13.000 franska judar deporterades till koncentrationsläger.

I fredags kväll hittades hon död efter en lägenhetsbrand, men med elva knivhugg i kroppen. Två män har gripits, misstänkta för dråp med antisemitiska motiv, en av dem är en 27-årig granne.

Dådet väcker avsky och påminner om andra antisemitiska dåd, som det i augusti ifjol, när en annan judisk kvinna, Sarah Halimi, mördades i Paris.

Sen 2015 har antalet antisemitiska hatbrott minskat i Frankrike, men experter menar att många av brotten inte anmäls.

Manifestationen blev delvis orolig. Arrangören, den judiska samarbetsorganisationen CRIF, hade sagt att politiska partier från yttersta höger- respektive vänsterkanten inte var välkomna, eftersom partimedlemmar har uttryckt hat mot judar.

När Marine Le Pen från Nationella fronten och Jean-Luc Mélenchon från La France Insoumise ändå dök upp, så blev de utbuade och tvingades lämna manifestationen.