Nya teorin: Nervgiftet fanns vid ytterdörren

1:41 min

I Storbritannien fokuserar nu polisen sin utredning om mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergei Skripal kring hans bostad i staden Salisbury. Anti-terrorpolisen tror att han och hans dotter kom i kontakt med nervgiftet första gången vid ytterdörren.

Efter veckor av spekulationer om hur Segei Skripal och hans dotter fått i sig det ryska nervgiftet kom till slut anti-terrorpolisen med fakta. Spår av nervgiftet har hittats på flera ställen i den lilla engelska staden Salisbury, men störst mängd fanns vid ytterdörren till den före detta dubbelagentens bostad.

Omkring 250 anti-terrorutredare arbetar med fallet, tillsammans med experter från andra organisationer. Bland annat ska 5 000 timmar med videomaterial tittas igenom noggrant. Dessutom finns det omkring 500 vittnen från den där söndagen för 3,5 vecka sedan.

Polisen arbetar efter teorin att det var där som mordförsöket ägde rum och tänker koncentrera sina resurser dit, står det i ett pressmeddelande. Mindre kraft läggs nu på området kring gallerian där de hittades medvetslösa. Det är fortfarande oklart hur paret kunde få i sig ett av de farligaste nervgifterna vid bostaden och sedan ta sig till gallerian om det är så det gått till.

Enligt brittiska myndigheter har totalt mer än 130 personer i Salisbury kommit i kontakt med nervgiftet som också hittats i små mängder inne på en restaurang där Skripal åt samma dag som mordförsöket. Ingen är allvarligt skadad förutom Skripal och hans dotter som fortfarande är medvetslösa och troligen kommer så hjärnskador om de överlever.