Ryska marinen gör unik övning – flyg leds om

0:51 min

Ryska marinen kommer under tre dagar nästa vecka öva robotskjutning på hög höjd över södra Östersjön. Händelsen är mycket ovanlig och civilflyget kommer att behöva ledas om jämfört med hur det normalt flyger.

Ryssland har meddelat Transportstyrelsen att övningen ska äga rum på internationellt vatten i södra Östersjön, men det sker inom den zon där Sverige har ansvar för flygtrafikledning mellan Öland och Bornholm.

– Det är ovanligt. Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Jörgen Andersson som är är chef för luftrums- och flygplatssektion vid Transportstyrelsen.

Enligt Jörgen Andersson flyger normalt sett många flygplan i området, men de får nu ledas om runt övningsområdet och flera flygbolag kommer att påverkas.

– Kapaciteten i området kommer gå ner. Det är mycket trafik som går över Östersjön där.

Rysslands militära övningsverksamhet kring Östersjön har ökat kraftigt de senaste åren. Exakt vad som nu ska övas är ännu okänt, men det kan handla om allt från luftvärn till att ballistiska robotar ska slå ner i området. Händelsen beskrivs som mycket ovanlig av personer inom Försvarsmakten.

Ryssland är stort och har en rad övningsområden där man utan att störa civil flygtrafik kan öva med exempelvis luftvärn. Det finns dessutom skjutområden nära Kaliningrad, men nu väljer man att hålla övningen längre västerut,  närmare Sverige.

Enligt Jörgen Andersson ska det med avspärrningarna inte vara någon fara för den civila flygtrafiken.

– Man har ju informerat den civila luftfarten.