Ny flygskatt höjer biljettpriset med 60-400 kronor

1:36 min

I morgon, den 1 april införs flygskatt och som följd av den höjer flygbolagen biljettpriserna.

Flygresor till ett land inom Europa, även inrikesresor, blir 60 kronor dyrare. För resor till länder utanför EU blir skatten 250 kronor om resan inte är längre än 600 mil. Längre resor än så blir 400 kronor dyrare.

Trots att man får betala mer för biljetten har opinionsundersökningar visat att svenskarna är övervägande positiva till flygskatten.

– Alla har inte möjlighet att resa och det tycker jag de ska ha utan att det kostar för mycket, säger Niklas Johansson.

Han flyger mycket i jobbet och tycker att inrikesflygen borde vara billigare men håller med om att det finns en poäng att beskatta flyget för dess miljöpåverkan.Han tror inte att han kommer dra ner på flygresorna.

– Det tror jag inte, säger han.

SAS kommunikatör Anna Wilson bekräftar att det kommer bli dyrare för resenärerna och är kritisk till flygskatten.

– Istället för nationella skatter som den här, så ser vi att lösningen ligger i innovation, internationella styrmedel och biobränslen. Jag tror att det är lösningarna för att främja en övergång till ett mer hållbart flyg. Jag tror vi har samma mål men olika väger, säger hon.

Även resebolagens priser påverkas som en följd. Ingela Schönning är kommunikator på Resia travelgroup och även hon säger att kostnaden landar på resenärerna. Hon vill inte kommentera skatten men tycker att resebranschen behöver ta ett ansvar i klimatomställningen.

– Generellt är vi positiva till att resebranschen tar ett ansvar. Sen på senare år har vi också att fler kunder frågar efter hur man kan resa hållbart, säger Ingela Schönning.

Länder som Norge och Tyskland har redan flygskatt.