Ryssland utvisar 60 amerikanska diplomater

0:55 min

Ryssland utvisar 60 amerikanska diplomater och stänger USA:s konsulat i S:t Petersburg, uppger utrikesminister Sergej Lavrov.

De ryska åtgärderna gäller 58 amerikanska diplomater i Moskva och två vid konsulatet i Jekaterinburg. De ska ha lämnat Ryssland senast den 5 april. Konsulatet i S:t Petersburg ska vara stängt inom två dagar.

Utvisningen kommer som ett svar på USA:s och ett stort antal andra länders utvisningar av ryska diplomater – i spåren av nervgiftsattacken mot den 66-årige före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal i Salisbury i Storbritannien den 4 mars.

London anklagar Ryssland för nervgiftsattacken men Moskva har ihärdigt nekat.

Tidigare har totalt 27 länder meddelat att de kommer att utvisa sammanlagt över hundra ryska diplomater som ett svar på giftattacken i brittiska Salisbury den 4 mars. De flesta är EU-länder, men där finns även bland andra Kanada och Australien.

Hårdast slår USA, som meddelat att dem utvisar 60 ryssar. Nu har också Luxemburg sällat sig till länderna, genom att meddela att man tillfälligt kallar hem sin ambassadör i Moskva.