FN avslutar insats i Liberia – efter 14 år

1:56 min

I dag avslutar FN sin fredsbevarande insats i Liberia. Insatsen fick slut på ett blodigt inbördeskrig, men 14 år senare har fortfarande ingen åtalats för några krigsbrott och freden i landet är bräcklig.

– Det har skett en stor förbättring, även om det finns utmaningar så är Liberia ett fredligt land i dag, säger FN:s chef för fredsfrämjande insatser Jean-Pierre Lacroix om att FN:s fredsbevarande styrka nu lämnar landet.

– FN:s fredsbevarande styrkor är klara, men FN kommer fortsätta stötta Liberia, tillägger han.

FN:s mission i Liberia, UNMIL sattes in 2003, i slutskedet av ett nästan 15 år långt blodigt inbördeskrig som kostat en kvarts miljon människors liv.

FN tog över säkerhetsansvaret i Liberia och landets armé och polis avvecklades – de var tungt politiserade och stod för några av de värsta krigsförbrytelserna under det långa kriget.

Sedan dess har en miljon flyktingar återvänt, och ett ödelagt land har fått börja om på nytt. Landet har byggt upp demokratiska institutioner och genomfört två fria och rättvisa val – och överlevt en svår ebola-epidemi.

För två år sedan lämnade FN över säkerhetsansvaret till landets polis och militär, och i dag lämnar man helt.

UNMIL hyllas av många för sin insats att ta Liberia dit man är i dag, men under ytan finns såren från inbördeskriget kvar.

Fortfarande har ingen ställts till svars för några krigsbrott, och Liberia är fortfarande fattigt och korrupt – och enligt flera bedömare i huvudstaden Monrovia är freden bräcklig så länge såren från konflikten inte tillåts läka.