Tysk kritik mot utvisning av ryssar: Risk för farlig upptrappning

2:14 min

Rysslands beslut i går kväll att utvisa 60 amerikanska diplomater var en väntad reaktion på den samordnade utvisningsaktionen av ryska diplomater från 27 länder i början på veckan. I den tyska debatten om den diplomatiska konflikten hörs nu farhågor om en farlig upptrappning.

– Det är redan mer än bara ännu en upptrappning i en gammal pyrande konflikt. Det vi upplever är början på en allvarlig internationell kris, säger den tidigare tyske EU-kommissionären Günther Verheugen. 

Den ryska motreaktionen var att vänta enligt Verheugen, men det fanns en tid när vi hade en konstruktiv samvaro påminner han och syftar på de nära kontakter han själv hade med president Putin i samband med EU:s utvidgning österut.

I dag efterlyser han, och många andra som hörs i den tyska debatten, en ärlig vilja till dialog och förståelse för ryska perspektiv.

Många kritiker hävdar att det dras förhastade slutsatser och de vill se konkreta bevis för Rysslands påstådda skuld i nervgiftattacken mot den tidigare ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien.

Man drar också paralleller till invasionen i Irak 2003, som USA och Storbritannien motiverade med falska anklagelser om massförstörelsevapen.

Kritiken mot Ryssland är också berättigad, deras reaktioner på angreppet är otillfredsställande, säger regeringens ansvarige för de tysk-ryska relationerna. Men den nuvarande situationen med reaktioner som följs av motreaktioner hjälper oss inte vidare, enligt Gernot Erler.

– Det är viktigt att väst inte bara reagerar för att visa sitt missnöje. Man måste också tala om hur man vill nå den konstruktiva dialog, som man åtminstone säger sig eftersträva.

– Det verkligt oroande är att ingen vet hur man ska få stopp på den här eskalationsspiralen, säger Gernot Erler.

Från näringslivet hörs också uppmaningar att bryta den onda cirkeln. Vi måste se till att inte ofrivilligt fastna i en ständig upptrappning som alla förlorar på och som driver parterna allt längre från en diplomatisk lösning, sa ordförande i det tyska näringslivets Östeuroparåd.

Hur viktiga de ekonomiska förbindelserna är illustrerades tydligt när de sista tillstånden gavs för de tyska områden som berörs av den omstridda ryska gasledningen NordStream 2. Besked kom dagen efter den samlade utvisningsaktionen mot ryska diplomater.