Ryssland utvisar svensk diplomat

2:18 min

Ryssland utvisar nu en rad europeiska diplomater. Det beskedet kom i dag i fortsättningen på den diplomatiska konflikten efter nervgiftsattacken i Storbritannien. Bland de utvisade finns även en svensk diplomat.

Lina Eidmark på UD:s presstjänst:

– I dag så blev en representant från svenska ambassaden i Moskva uppkallad till ryska UD och fick beskedet att en svensk diplomat ska utvisas från Ryssland, säger Lina Eidmark.

Var det något besked om vem som ska utvisas?

– Det vill jag inte gå närmare in på, men vi kan säga att beskedet var väntat men beklagligt. Vi skulle hellre ha sett att Ryssland besvarade frågeställningarna som finns från Storbritannien.

Nervgiftattacken mot den före detta ryska spionen Sergej Skripal i brittiska Salisbury fortsätter att skapa diplomatiska konsekvenser. Tidigare i veckan utvisade både USA och inte mindre än 27 europeiska länder ryska diplomater, i den största gemensamma utvisningsaktionen hittills.

I dag var det dags för svaret från Ryssland.

Ambassadörer och diplomater från europeiska länder har avlöst varandra inne på utrikesdepartementet i Moskva under dagen, uppkallade för att ta emot officiella protester och få besked om utvisningar i nivå med hur många ryska diplomater respektive land själv har utvisat.

Lina Eidmark på UD:s presstjänst igen:

– Vår solidaritet med Storbritannien i det här ärendet är starkt. Det var också det som föranledde att vi utvisade en rysk diplomat i måndags, från Sverige, vilket denna utvisning av en svensk diplomat ska ses som ett direkt svar på, säger Lina Eidmark. 

Förutom Sverige har i dag bland andra Tyskland, Frankrike, Italien, Finland, Nederländerna och Polen fått besked om utvisade diplomater. Men inte bara europeiska länder har dragits in i de diplomatiska förvecklingarna av spionaffären. Redan i går kväll meddelade Ryssland att 60 amerikanska diplomater utvisas och att konsulatet i St Petersburg stängs.

Ryssland förnekar de brittiska anklagelserna om att landet ligger bakom attacken mot dubbelspionen Skripal i Salisbury. Både Skripal och hans dotter ligger kvar på sjukhus efter att ha fått i sig av nervgiftet i sin hemstad i södra England.

Dottern Julia ska nu ha vaknat upp och kan äta och tala, enligt brittiska medier, medan hennes far fortfarande är medvetslös, snart fyra veckor efter attacken som har växt till en stor diplomatisk kris.