Demokratiskt maktskifte när Botswana får ny president

1:30 min

Efter tio år vid makten stiger president Ian Khama åt sidan – ett maktskifte som stärker bilden av Botswana som en av Afrikas stabilaste demokratier.

Botswanas president Ian Khama är en karaktär som står ut bland afrikanska regeringschefer. Känd som den frispråkige före-detta generalen som inte har tvekat att kritisera maktfullkomliga kollegor i regionen när de vägrat lämna ifrån sig makten när deras tid varit inne.

Desto mer effektfull blir hans egen sorti – efter en serie uppmärksammade farvälmöten lämnar han i dag formellt över makten till sin vicepresident Mokgweetsi Masisi. Hans två mandatperioder enligt konstitutionen är slut, och han stiger åt sidan.

Botswana är en av Afrikas stabilaste demokratier, med 11 fria och rättvisa flerpartival sedan självständigheten 1966. Botswana är också en av världens största producenter av diamanter, men olikt flera andra mineralrika länder i Afrika har naturresurserna inte blivit en förbannelse. Botswana har en av Afrikas högsta BNP per capita och en robust ekonomisk politik.

Men allt är inte väl i Botswana. Korruptionen har tillåtits breda ut sig under Khamas tid, liksom säkerhetstjänstens makt. Landet har heller inte lyckats frigöra ekonomin från beroendet av diamantindustrin, trots Ian Khamas löften.

Nu tar alltså Mokgweetsi Masisi över. Lyckas han inte bli lika populär som Khama kan Botswana i valen om ett och ett halv år möta nästa demokratiska utmaning – att för första gången sedan självständigheten låta makten gå till oppositionen.