Höjt tonläge mellan Storbritannien och Ryssland

1:44 min

Den diplomatiska konflikten mellan Storbritannien och Ryssland har trappats upp det senaste dygnet på flera olika sätt. Bland annat har Ryssland tvingat Storbritannien att ta hem ytterligare diplomater utöver de 23 som redan har utvisats.

Flera händelser det senaste dygnet har eldat på den pågående konflikten mellan Ryssland och Storbritannien. Det ryska utrikesdepartementet har krävt att britterna kraftigt minskar sin personal på ambassaden och konsulaten i Ryssland så att antalet diplomater matcher ryssarnas i Storbritannien. Enligt en talesperson för det ryska departementet kan det handla om över 50 diplomater, utöver de 23 som redan kastats ut, skriver Reuters.

Moskva har haft ett högt tonläge mot Storbritannien det senaste dygnet efter det att brittiska gränspoliser på Heathrow sökt igenom ett Aeroflot plan som just anlänt från Moskva. Den ryska ambassaden i London kallade det för en uppenbar provokation. Kreml varnade för att liknande åtgärder kan göras mot brittiska flygplan på ryska flygplatser om inte britterna förklarar varför planet genomsöktes.

Den ryska ambassaden i London har dessutom begärt att få träffa Julia Skripal som tillsammans med sin far den före detta dubbelagenten Sergei Skripal utsattes för ett mordförsök i Salisbury för nästan en månad sedan.

Julia Skripal, som är rysk medborgare, har de senaste dagarna återhämtat sig och hennes liv är inte längre i fara. Hon ska också kunna prata, enligt sjukhuset i Salisbury.

Det brittiska utrikesdepartementet har sagt att det ska överväga den ryska förfrågan inom ramen för nationella och internationella lagar men att Julia Skripals rättigheter och önskemål ska tas hänsyn till.

Den brittiska regeringen anser att den ryska staten var inblandad i dådet som beskrivits som en attack på Storbritannien av premiärminister Theresa May, men den ryska regeringen avfärdar anklagelserna.