”Swedavia bör jobba som Systembolaget”

1:36 min

Statliga Swedavia, som driver svenska flygplatser, bör få i uppdrag att arbeta aktivt för att svenskarna ska flyga mindre.

Det tycker vice statsminister och Miljöpartispråkröret Isabella Lövin, som jämför med hur Systembolaget aktivt arbetar för att svenskarna ska dricka mindre alkohol.

– Ja, det handlar om att ge Swedavia ett uppdrag att informera om flygets klimatpåverkan, och att det inte är hållbart med den ökningstakt som vi ser idag. Och också informera om alternativen till att ta flyget, säger Isabella Lövin.
 
Det heltstatligt ägda bolaget Swedavia äger och driver 10 flygplatser i Sverige. Miljöpartiet vill nu ändra i ägaranvisningarna till bolaget så att de arbetar aktivt med att minska människors behov av flygande. Till exempel genom att upplåta annonsplatser åt tåg-alternativen, och informera om flygresornas koldioxidutsläpp, säger Isabella Lövin som jämför med Systembolagets ansvar för människors alkoholkonsumtion.

– Och Systembolaget ser ju inte om man har prognoser för ett fördubblat drickande, att man möter det genom att hålla öppet dygnet runt, eller genom att öppna fler butiker, och göra alkohol mer tillgängligt, utan det handlar om att ha balans mellan service och det stora samhällsintresset, som vi har i att vi inte ska förstöra klimatet, säger Isabella Lövin.

Tycker du även att Swedavia borde begränsa sina öppettider för att på så sätt minska flygandet?

– Nej, det är inte det som är förslaget.

Vad säger Socialdemokraterna om det här förslaget?

– Det här är ett Miljöpartistiskt förslag, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiet föreslår också att den som gör reklam för en flygresa ska bli ålagd att uppge hur stor klimatpåverkan resan har.

– Det här är ju en möjlighet för konsumenterna att också göra medvetna val, säger Isabella Lövin.