Ungern hotar att lämna migrationsförhandling

2:30 min

Ungern hotar att lämna de pågående FN-förhandlingarna om migration. Den ungerske utrikesminister väntas återkomma personligen till New York när en ny förhandlingsrunda inleds under tisdagen.

USA under president Donald Trump har redan övergett FN-förhandlingarna om migration där det talas om gemensamma åtaganden för migranter. Ungern deltar fortfarande, men vill få igenom ett program med tolv punkter under rubriken "För oss kommer säkerhet först".

Ungerns premiärminister Viktor Orbáns och regeringens talesperson Zoltán Kovacs förklarar att den första punkten handlar om att FN-samtalen inte ska utgå från att migration är något gott, migration är tvärt om något dåligt och farligt.

– Migration är emot Europas intressen och definitivt emot det ungerska folkets intressen, säger han.

Han beskriver det som att de öppnar Pandoras ask om migration ska ses som en mänsklig rättighet och varnar samtidigt för att hundratusentals människor kanske då vill byta sina liv.

Samtidigt pågår en intensiv valkampanj på hemmaplan i Ungern. Premiärminister Viktor Orbán säger nej till invandring, och hoppas att bli omvald. De ungerska väljarna möts nu överallt inför söndagens parlamentsval av vad som kallas information från regeringen, men som egentligen är högerpolitikern Viktor Orbáns valkampanj.

– Detta finns på affischer överallt på stan. De säger FN vill att vi ska ta emot migranter kontinuerligt. Att Ungern bestämmer, inte FN, översätter statsvetaren Sara Svensson som levt länge i Budapest.

Såväl migranter som EU och FN utgör hot, enligt regeringspartiet Fidesz. Och utrikesministern försvarar i en TV-intervju Ungerns suveränitet.

– Vår syn är den motsatta till EU:s för vi utgår från ländernas suveränitet och tror att EU blir starkt om medlemsländerna är starka.