Hungriga älgar river ner hans beteshage

3:44 min

Leif Anders Blind i Svaipa sameby har stora problem med ett trettiotal hungriga älgar som river ner hans permanenta beteshage för renarna.

På grund av ett trettiotal älgar varken kan eller vågar Leif Anders Blind ta in renarna i hagen på vinterbetesområdet öster om Ekträsk i Västerbotten.

I rädsla för att älgarna ska riva den och driva ut renarna har Leif Anders Blind nu tvingats bygga en ny provisorisk hage några kilometer därifrån. En stor process enligt Blind som ensam måste samla ihop och flytta renarna.

- Det är ju länsstyrelsen som förvaltar jakten här så jag tycker väl i första hand att de ska vara behjälplig med att se till så att vi kan säkerställa att vi har renarna i beteshagen på ett tryggt och säkert sätt, säger Leif Anders Blind.

Förslaget Leif Anders Blind fått av länsstyrelsen är att bygga ett högre stängsel med tätare stolpar för att stänga ute djuren. Han tycker att det är länsstyrelsen som borde stå för den kostnaden.

Den provisoriska hagen har tillfälligt löst hans problem, men han menar att det här är någonting som måste lösas på sikt så att han tryggt kan ha renarna i en beteshage.

Lars Dahlberg är jakthandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten. Han håller inte med Leif Anders Blind om att älgarna är länsstyrelsens ansvar i det här fallet.

- Det är svårt att säga att länsstyrelsen ska ta ansvar för älgars naturliga beteenden under vinterhalvåret. Är man en näringsidkare får man försöka anpassa sig till det vilt och de förutsättningarna som finns, säger Lars Dahlberg jakthandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio