Fifa-regel kan porta Zlatan från VM

Zlatan Ibrahimovic i svenska VM-truppen? Det verkar inte så. Den svenske anfallarens affärer utanför planen kan stoppa honom, rapporterar Aftonbladet.

– Enligt Fifas regelverk och etiska kod får inte någon spelare varken direkt eller indirekt äga andelar i bettingbolag, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen.

Efter Zlatan Ibrahimovics övergång till Los Angeles Galaxy och helgens succédebut - där han som inhoppare både kvitterade med ett drömmål och avgjorde på övertid - har diskussionen om en återkomst i svenska fotbollslandslaget dykt upp.

Zlatan har dock ännu inte sagt om han vill spela VM eller inte. Men oavsett vad förbundskapten Janne Andersson och Ibrahimovic själva vill så kan ett sådant scenario vara omöjligt.

Förra veckan offentliggjordes det att Zlatan Ibrahimovic har gått in som delägare i ett spelbolag. Något som enligt Aftonbladets rapportering, med internationella fotbollsförbundet Fifas etiska regelverk som källa, är förbjudet för någon som deltar i VM - oavsett om ägandet är aktivt eller passivt.

– Jag håller mig till fakta och kan bara redogöra för det som gäller samtliga nationer och spelare som ska medverka i VM, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen.

Han säger att det finns en gränsdragning mellan att göra reklam för spelbolag och att äga dem.

– Om en spelare gör reklam i olika sammanhang är det en helt annan frågeställning som hanteras av Svenska fotbollförbundet, det vill säga det har inget med Fifas regelverk och etiska kod att göra. Det är två områden som är isolerade från varandra och hanteras därefter, säger Sjöstrand.