Protester när Jekaterinburg avskaffar borgmästarval

1:51 min

Rysslands fjärde största stad Jekaterinburg har i dag röstat för att avskaffa borgmästarvalet. Den nuvarande borgmästaren Jevgenij Roizman är en känd oppositionspolitiker, som för fem år sedan vann valet mot Kremls kandidat. Att avskaffa borgmästarvalet underminerar demokratin, anser kritiker.

Tusentals protesterade i staden igår.

– Traditionen att välja borgmästare har Jekaterinburg haft sedan 1766, sa Jekaterinburgs nuvarande borgmästare Jevgenij Roizman under en protest i går mot att avskaffa borgmästarvalet i Rysslands fjärde största stad.

Roizman vann själv över Kremls kandidat i valet 2013 och är en stark profil inom den ryska oppositionen. Han har öppet kritiserat presidenten Vladimir Putin och makthavarna i Kreml. Hans plan är att ställa upp i guvernörsvalet.

Den sittande guvernören är en Kremltrogen man, som demonstranterna krävde ska avgå. Det är nämligen han, Jevgenij Kujvasjev, som väckt förslaget om att avskaffa borgmästarvalet.

Men i dag röstade fullmäktige för guvernörens förslag att avskaffa borgmästarvalet i Sverdlovsk län, där Jekaterinburg ingår. 42 röstade för och fyra emot i den tredje och avgörande omröstningen.

Kritiker ser det som ännu ett sätt att underminera den lilla rest av rysk demokrati, som funnits lokalt och framförallt i landets fjärde största stad, industristaden Jekaterinburg.

På mötet i går talade också oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov, som planerar ställa upp borgmästarvalet i Moskva i september.

– Ni vet varför de gör det här, jo för att de är rädda för er och för oss alla i Moskva, Nisjnij Novgorod, Jekaterinburg, som vill ha politiker, som väljs av folket och inte sådana vars lojalitet köps av Kreml, sa Gudkov vid mötet igår.