Barbro "Lill-Babs" Svensson är död

Barbro "Lill-Babs" Svensson är död

3:36 min

Den folkkära artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson har gått bort. Hon blev 80 år.

Hon gav ut sin första skiva i mitten på 1950-talet och blev snart en av landets mest populära artister.

Barbro Svensson har bjudit Sverige på sång, show och underhållning i sju decennier.

Lill-Babs döttrar Malin Berghagen och Kristin Kaspersen bekräftade dödsfallet i sociala medier. Det var när Svensson kom in till sjukhus akut med hjärtsvikt som en elakartad cancer upptäcktes.

Hon gjorde sitt första framträdande inför publik som 15-åring på Barnens dag i hemorten Järvsö 1953.

Året därpå var hon med som en ung förmåga i radioprogrammet Morgonkvisten – och det skulle bli hennes första genombrott.

Orkesterledaren Simon Brehm hade hört henne sjunga och tog henne under sina vingar.

Simon Brehm var Barbro Svenssons manager fram till sin död 1967 och det var han som gav henne artistnamnet Lill-Babs: en koppling till den äldre och då betydligt mer kända sångerskan Alice Babs.

Men den historien stämmer inte riktigt enligt Barbro själv.

– Jag kallades för Babsan i skolan och så en dag så kom det förbi en kille på Bal Palais som ropade "Tjena Lillbabsan, hur mår du?". Och det hörde Simon, förklarade Barbro Svensson i en tidigare intervju.

Tillsammans med Brehms orkester gjorde Barbro Svensson professionell debut på dansrestaurangen Bal Palais i Stockholm 1954 – och senare samma år gav hon ut sin första skiva med låtarna Min mammas boogie och Svar till ung och kär.

Sedan dess har hon spelat in hundratals låtar, varit med i Melodifestivalen och en rad musikaler och shower.

Med låtar som "Är du kär i mig ännu Klas-Göran", "Itsy bitsy Teenie Weenie" och "Jag är en tuff brud i lyxförpackning" blev Lill-Babs både folkkär och en riktig superstjärna, i alla fall Sverige.

Barbro Svensson hade en lång karriär. För några år sedan, år 2014, firade hon 60 år som artist och förra året blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame.

Barbro "Lill-Babs" Svensson blev 80 år.