RECENSION - LITTERATUR

Stark debutroman av Balsam Karam

3:19 min

Författaren Balsam Karam är född 1983 och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Hon har gått både Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Hanna Jedvik har läst  debutromanen Händelsehoristonen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Genre: Prosa
Författare:
Balsam Karam 
Titel:
Händelsehorisonten

I Utkanten lever kvinnor och barn, först i tält och sedan i plåtskjul. Deporterade hit av de vita männen i staden. Och på nätterna samlar barnen sopor från stranden och försöker sälja prylar till turisterna. Balsam Karam utforskar i sin roman Händelsehorisonten matriarkatets systerskap och patriarkatets straff mot den som gör uppror. I centrum står tonårsflickan Milde som växer upp ensam med sin mor. Milde låter vreden växa inom sig. Ilskan når sin kulmen när hon en dag tänder eld på staden, hon får sitt straff och avrättas.

Nu kan det låta som att jag avslöjar romanens slut, men faktum är att berättelsen tar avstamp i just avrättningsögonblicket, som bevittnas av en ensam grönsakshandlare som bestämmer sig för att gå i Mildes fotspår. Varpå Mildes historia rullas upp. Eller gör den verkligen det? Mildes öde skulle lika gärna kunna vara en fantasi om en martyr. Om en Jesusliknande gestalt som får sitt straff. För Milde blir även försöksperson i ett vetenskapligt experiment som går ut på att hon skickas ut i rymden för att möta sitt öde i ett svart hål. På andra sidan Händelsehorisonten, alltså den yta som utgör gränsen mellan hålets innandöme och omvärlden.

Balsam Karams berättarröst är sjungande och lyrisk. Berättelsen blir till en saga som leker med tempus på ett sätt som göra att jag som läsare tvingas skärpa sinnena. Men jag blir också lite störd faktiskt. Det är inte alltid som dessa tempusvrickningar tillför något extra. Kronologin är överlag uppbruten, fragment presenteras och skapar ett lapptäcke över Mildes öde. Här finns bestialisk tortyr och deportationen till det område som kallas för Utkanten intill en soptipp presenteras glimtvis. Långt ifrån alla frågor får svar, men Händelsehorisonten en stark debut som har vunnit på att få växa fram över tid. Framförallt övertygar romanen och dess författare vad det gäller idé, experimentlusta och skrivarglädje.