Indien river upp lag om falska nyheter

1:36 min

I 24 timmar hade Indien liksom många andra länder i Asien en lag som skulle straffa journalister ifall de publicerade så kallade falska nyheter, men efter stora protester grep premiärminister Narendra Modi in och rev upp förslaget.

Den stora nyheten i Indisk media de senaste timmarna har varit premiärministerns snabba order om att skrota de nya reglerna om bestraffningar för journalister som publicerar så kallade fejkade nyheter.

När Informationsdepartementet gick ut med sitt nya regelverk för journalister för knappt ett dygn sedan så blev det en proteststorm från både oppositionspolitiker och media. Enligt förslaget riskerade de journalister som publicerat så kallade fejkade nyheter att bli av med sin ackreditering för att bevaka regeringen och dess presskonferenser.

Reglerna beskrevs av oppositionen som ett försök av regeringen att skaffa sig kontroll över media inför valet nästa år och som ett hot mot landets pressfrihet.

Men liknande lagar och lagförslag finns i flera länder i Asien. I Malaysia riskerar den som publicerar en så kallad falsk nyhet nu sex års fängelse samt motsvarande cirka en miljon kronor i böter. Och när det gäller nyheter kring regeringen i Malaysia så måste de vara bekräftade av densamma annars räknas det som en falsk nyhet.

I Singapore och Filippinerna diskuteras liknande lagar med långa fängelsestraff. Och i Thailand används bland annat en cybersäkerhetslag mot media där man riskerar upp till 7 års fängelse för det som anses falskt och som publiceras på nätet.