Solna tingsrätt ska utreda kritiserad dom

1:13 min

Efter en kritiserad misshandelsdom vill Justitieombudsmannen att Solna tingsrätt utreder om nämndemännen borde fått se domen innan den meddelades.

Det var i början av mars som en misshandelsdom i Solna tingsrätt fick stor uppmärksamhet och hård kritik. I domen kunde man bland annat läsa hur två nämndemän menade att mannen kom från en bra familj, till skillnad från kvinnan som anmält misshandeln. Detta menade nämndemännen sänkte kvinnans trovärdighet och såg till att mannen friades.
 
Efter en kritikstorm petades de två nämndemännen av sitt parti och tvingades bort från sina nämndemannauppdrag.

En av nämndemännen menade dock att domen inte stämde överens med vad hon framfört. Justitieombudsmannen, som inte kommer granska varken nämndemännen eller domen, vill nu att Solna Tingsrätt utreder om nämndemännen borde ha fått ta del av den omtvistade domen innan den meddelades.

Lars Lindström är Justitieombudsman.

– Vi vill att Solna tingsrätt ska svara på frågan hur man ska göra i ett sånt här läge när domaren tycker att nämndemännen är på väg att meddela en konstig dom. Ska man låta dem se den skrivna domen eller ska man bara skicka iväg den?

Enligt Lars Lindström kan detta komma att ändra praxis, som i dagsläget gör gällande att domar skrivs och skickas iväg utan att nämndemännen får läsa domen. 

– Jag hoppas kunna meddela ett beslut som kan vara någon sorts vägledning för hur man ska göra i den här typen av situationer i framtiden, säger Justitieombudsman Lars Lindström.