Tågstrejk det stora testet för Macrons reformpolitik

1:35 min

Tågstrejken som har inletts i Frankrike och som väntas pågå under två månaders tid, är det stora testet för den nya regeringen Macrons reformprogram. De strejkande järnvägsarbetarnas uthållighet ses som avgörande för hur han ska lyckas med sin politik framöver.

På järnvägsstationen Saint Lazare i Paris i dag, var många oroliga över strejkens konsekvenser.

– Strejken påverkar väldigt många som inte har bil, det är arbetarna som tar tåget. Och att komma försent till jobbet skapar stress och väldigt lite förståelse hos arbetsgivarna, säger resenären Léa Martrette.

En resa som normalt sett tar 45 minuter tar under strejken 3 och en halv timme, har hon räknat ut.

Järnvägsarbetarna strejkar på grund av de besparingar och omstruktureringar som Macrons regering vill tvinga igenom inom det statliga tågbolaget SNCF.

Det handlar bland annat om att för nyanställda avskaffa många av de förmåner som järnvägsarbetare länge haft på grund av de obekväma arbetstiderna.

Regeringen vill på sikt konkurrensutsätta tågbolaget. Fackförbunden är inbjudna till så kallade samråd, men vill istället ha förhandlingar.

Förändringarna för det statliga tågbolaget beskrivs som det stora testet för Macrons reformpolitik.

Samtidigt är det redan ljusare ut för den franska ekonomin. Under 2017 ökade tillväxten med för Frankrike höga 2 procent. Arbetslösheten minskade något, med 0,3 procent.

President Macron för en offensiv politik för att locka utländska företag och rådgivningsföretaget Business France talar om en Macron-effekt. Intresset för utländska investeringar ökade med 16 procent under 2017, enligt Business France.

Hittills har det lett till ökad handel med Kina och det finns även stora förhoppningar på att Frankrike ska vinna på Storbritanniens EU-utträde.