Ryssland inleder övning med robottester i Östersjön

1:06 min

Fartyg varnas, flyg leds om, och svensk militär har full uppmärksamhet på vad som händer i Östersjön när Ryssland i dag ska utföra robotskjutningar bara några mil från Sverige.

Det är väldigt ovanligt att Ryssland övar så här nära Sverige, och det handlar troligtvis om att Ryssland vill ha uppmärksamhet, enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). 
 
– Ett syfte är att visa upp något, någon ny förmåga eller ett nytt system som åskådliggör Rysslands militära styrka. Ett annat syfte är att visa på sin närvaro. Ett tredje syfte är att rikta uppmärksamhet till det här området för att man genomför något man inte vill ska bli sett någon annanstans, säger han. 
 
Att visa upp, och också använda, sin militära makt har blivit ett allt viktigare politiskt verktyg för Ryssland, enligt Fredrik Westerlund.
 
Övningen ligger också i linje med den ökade ryska militära närvaron i Östersjön som observerats under en längre tid.

Den här gången har Ryssland aviserat att man ska göra robotskjutningar i tre områden, varav ett ligger mellan Öland och danska Bornholm. Övningen väntas pågå i tre dagar. Och att vi lägger så mycket tid på att spekulera och tolka det här är precis vad Ryssland vill, tror Fredrik Westerlund på FOI.

– En viss osäkerhet skapar ett manöverutrymme, och det skapar i sig mer rädsla för vad det är som ska hända.

Men vill Ryssland provocera med den här militärövningen?

– Det är mycket möjligt att man har för avsikt att provocera. Men det kan lika väl vara så att man vill rikta uppmärksamhet på en militär förmåga som man vill att omvärlden ska känna till.

Niklas Granholm, också han säkerhetspolitisk analytiker på FOI, menar att platsen Ryssland har valt tydligt signalerar att syftet med övningen inte bara är att just öva.

– Ryssland har elva tidszoner att öva på. Det finns gott om territorium både på land och sjö att välja mellan, men Ryssland väljer ett tätt trafikerat område som Östersjön. Det här är en tydlig signal som visar att man vill flytta fram positionerna västerut, säger Niklas Granholm till
P1-morgon.